Jdi na obsah Jdi na menu
 


POSVÁTNOST SEXU

8. 1. 2009

Když jsem ve Washingtonu D.C. připravoval na naši Národní křesťanskou konferenci mužů, přišel za mnou jeden zvedavý reportér udělat rozhovor. Protože se v tom městě točí vše kolem politiky, zajímal se o mou organizaci.

"Jak se jmenuje váš politický akční výbor?" zeptal se mě.

"O čem to mluvíte?" zeptal jsem se já jeho.

"Mluvíte přece k mužům po celé Americe o sexu."

"Sex je jen částí toho o čem mluvíme."

"Dobrá a co říkáte na krvesmilstvo, potraty další takové věci?"

"Přikazuji mužům, aby byli panicové, dokud se neožení, a aby byli po svatbě věrni svým manželkám," odpověděl jsem zpříma. "Když budou takhle muži žít, nebudete potřebovat žádné politické akční výbory nebo zákony. Ani Kongres, ani Nejvyšší soud nemůže nikdy nahradit poslušnost Božímu slovu."

"To je nemožné!" oponoval mi.

Očividně nerozumíte Bibli," řekl jsem mu. "A nerozumíte Boží moci, protože jinak byste tohle nikdy neřekl. Viděl jsem doslova tisíce mužů, kteří pohotově, mužně a se skutečným nadšením reagovali na pravdu, kterou slyšeli. Když muži slyší pravdu, reagují na ni jako muži."

"Žijeme ve společnosti, jejíž tisk i obrazovky jsou zahlceny pornografií, ve které je oslavován chtíč, maželství vykresleno jako jeden velký problém a život "na hromádce" jako řešení. žijeme ve společnosti, ve které je žena jen za tělo stvořené k ukájení mužských žádostí. Je vzrušující je vidět uprostřed toho mladé muže, kteří dělají rozhodnutí, že se oddělí od takové kultury.

Tolik manželství začíná špatně, probíhá špatně a končí špatně.

Většinou je to proto, že muži nerozumějí tomu, že sex je svatý.

Společnost, jejíž hrdinové žiji nízký, zhýralý život v promiskuitě, má zhoubný vliv na mládež.

Ve své jednoduchosti je sex "snadný", ale právě proto je "zrádný". Jestliže se s ním zachází náhodně, pak opomíjí dvě důležité hodnoty: není trvalý ani láskyplný. To nejdůležitější, co vztah mezi mužem a ženou nabízí, je prostor, ve kterém lze růst v lásce, ve kterém lze překonávat hluboce zakořeněný egoizmus a ve kterém lze hledat cestu k uzdravení. Tato oblast je nesmírně vzácná součást našeho lidství a není dobré vyprodat ji lacino. I mimo úzké a trvalé společenství v manželství může být sexuální vztah hluboký a intenzivní. Pokud se však vydáte touto cestou, může se stát, aniž si to uvědomíte, že věrnost a stálost bude pro vás pouze sekundrání (v dlouhodobém výhledu), primárním se stane sebenaplnění (krátkodobý výhled).

"Kde odumírá naděje, tam se rozmáhá plýtvání a hýření,
ať už v podobě zločinu nebo drog, alkoholu nebo nových vězení,
zoufalství nebo sexuální závislosti."
Matthew Fox, americký teolog

Noviny The Guardian (které jsou považovány za hodně liberální) se k současnému trendu vyjádřily následovně: "Sex mimo láskyplný vztah je ve skutečnosti hluboce neuspokojivý, a to zejména tehdy, když je pouhou smutnou a pošetilou náhražkou "laskyplnosti". Slovem láskyplnost chci vyjádřit celou škálu těch nejniternějších hnutí uvnitř člověka, která se nevyjadřují jen sexem. Slovo láskyplnost zahrnuje zájem, náklonnost a lásku. Vyjádřit toto všechno lze slovy, tichem nebo něžnou fyzickou blízkostí. Mnoho mladých lidí přiznalo (někdy i tajně), že láskyplná nežnost je pro ně důležitější nžëž samotný sex. Chápou, že růst je důležitý, že je nebezpečné skočit hned až na nejvyšší příčku žebříčku. Tento skok vlastně znamená, že by se už nenaučili žít vztah na úrovni "středních příček žebříčku"". Já jsem opravdu poznal manželství, která měla vážné problémy způsobené právě zanedbaným růstem důvěry a vzájemného poznávání.

Abychom toto téma neuzavřeli v tak vážném tónu, nabízím vám tři střípy z moudrosti G. K. Chestertona. Jednou poznamenal, že

"Kdokoliv klepe na dvěře promiskuity, hledá vlastně Boha."

"Sex pro jednu chvíli už není služebníkem, ale tyranem, sex je vznešená a nádherná řeč lásky, ale lehce se může stát hračkou s diktátorskými manýry."

A kdo si myslí, že s touto oblastí našeho bytí je možné zacházet s chladným odstupem Chesterson vzkazuje:

"Jestliže po vás někdo žádá, abyste se v sexu vyhnuli emocím, pak po vás žádá, abyste se vyhnuli emocím v emocích,...jednoduše neví, co říká."

ZDROJE:
Koch Kurt: Konfrontace nebo dialog, 2000, Vysehrad
Gallagher Michael: Živé otázky křesťanského života, 1998, Cesta
Cole Edwon Louis: Komunikace, sex a peníze, 1995, Dynamis
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Yes

(Mišulinenka, 20. 4. 2009 17:36)

Já miluju citátky a tyhle jsou fakt super