Jdi na obsah Jdi na menu
 


Antoine de Saint-Exupéry: Citadela

8. 7. 2007


"Citadelo, vystavím tě v srdci člověka."


Byl jsem až příliš často sv
ědkem, jak se dal soucit nepravou cestou. Ale my, kdo vládneme lidem, jsme se naučili zpytovat jejich srdce a věnovat pozornost jen tomu, co si jí opravdu zaslouží. Odmítám cítit lítost nad okázalými bolestmi, jež trápí srdce žen, a stejně tak nad umírajícími, a stejné tak nad mrtvými. A vím proč. V jedné době mého mládí ve mně probouzeli soucit žebráci a jejich vředy. Najímal jsem pro ně ranhojiče a nakupoval balzámy. Karavany mi přivážely z jednoho ostrova zlaté masti, po nichž kůže znovu přirůstá k masu. To všechno až do dne, kdy jsem pochopil, že si na svém zápachu zakládají jako na vzácném přepychu, kdy jsem je přistihl, jak se škrabou a pomazávají lejnem, jako by hnojili zemi, aby z ní vydobyli purpurový květ. Chlubili se jeden druhému svou hnilobou, byli pyšní na almužny, které dostali, neboť ten, kdo vydělal nejvíc, připadal sám sobě jako velekněz, vystavující tu nejkrásnější modlu. Pokud svolili poradit se s mým lékařem, pak jen v naději, že ho ohromí morovým zápachem a velikostí svého vředu. Mávali svými pahýly, aby si vydobyli místo na světě. A přijímali léčbu jako poctu, polichoceně si nechávali čistit a omývat údy, ale sotvaže nemoc zmizela, připadali si náhle bezvýznamní a jaksi zbyteční, neboť už svým tělem nic neživili. A první jejich starostí bylo, vzkřísit znovu vřed, který z nich žil. A vyšňořeni opět nemocí, vítězoslavní a marniví se vraceli s miskou v ruce zpátky na cestu karavan, aby tu ve jménu svého nečistého boha vydírali pocestné

 

Zažil jsem, jak ženy oplakávaly padlé bojovníky. Ale to jsme je oklamali my sami! Víš přece, s jakou slávou a hlukem se navracejí ti, kdo přežili, jak vykřikují o svých úspěších a jako důkaz nebezpečí, které podstoupili, přinášejí smrt těch druhých, smrt, které říkají strašlivá, protože mohla potkat je.

 

Ano, viděl jsem, jak lidé před smrtí utíkali, už předem zděšeni tím setkáním. Avšak neklamte se, nikdy jsem neviděl, že by propadl hrůze ten, kdo umírá.

 

Protože ani zrcadlo nic neobsahuje a obrazy, jimiž se naplní, jsou bez váhy i trvalosti. Protože jako solné jezero, i zrcadlo někdy spaluje oči.

 

Myslí, že jdou, a zatím už jsou přilepeni k té světelné pasti, myslí, že žijí, a zatím už je pohltila věčnost.

 

Představ si svatební hostinu, když hosté i milenci odejdou.


Za svítání vyvstane nepořádek, který tu zanechali. Rozbité džbány, převržené stoly, vyhaslý oheň, na všem je ustrnulý otisk zmatku. Ale z těch známek,“ řekl, „se o lásce nic nedozvíš.
Když bude nevzdělanec převracet v rukou korán a potěžkávat ho, prohlížet kresbu písmen a zlato iluminací, nikdy tím nezachytí podstatné. Protože podstatným tu není nicotný předmět, nýbrž božská moudrost. Tak jako není na svíci podstatný vosk, který zanechává stopu, nýbrž světlo.“ Protože jsem se však roztřásl při pohledu na ty zbytky božího hodování na širé, pusté rovině, podobné dávným obětním stolům, otec dodal:
„To, co má význam, nelze v popelu vidět. Už se nad těmi mrtvolami nezdržuj, Není tady nic jiného, než povozy navěky uvízlé v blátě, protože neměly vůdce.“

 

Zpitá večerní modlitbou spolu s ostatní vsí, dovolávala se svým nářkem věčností domova.

 

„Uvidíš, jak budou večer pod stany reptat a vyčítat mi krutost,“ řekl otec. „Já jim však každý pokus o vzpouru tvrdě zarazím. Já člověka kuji.“

 

Neboť tak jako o stromu, ani o člověku se nic nedozvíš, pokud ho rozložíš v jeho trvání a rozdělíš v jeho různosti.

 
A tak jsem pochopil, že ani utrpení, ani smrt v lůně božím, dokonce ani žal nad mrtvými nejsou z vrcholku nejvyšší věže citadely k politování. Neboť když uctíváme něčí památku, pak ten, kdo odešel, je přítomnější a mocnější než živý. A pochopil jsem lidskou úzkost a zželelo se mi lidí.

 

Zakazuji se ptát: neboť vím, že není odpovědi, jež by uhasila žízeň. Kdo se ptá, hledá především propast.


Proto také uzavírám ženu do manželství a cizoložnou manželku dávám kamenovat. Chápu zajisté její žízeň a vím, jak veliká je přítomnost, které se dovolává. Umím v ní číst, když stojí večer, v době otevřené zázrakům, opřená na terase, ze všech stran obklopená širým obzorem a vydaná mukám své něhy jako osamělému katu.

 

Kdo kolem lásky rád jen krouží, ten nikdy nezažije skutečné setkání ...

 

Poznal jsem totiž, že člověk je zcela podoben citadele. Rozboří zdi, aby dosáhl svobody, ale zbude z něho jen stržená a hvězdám otevřená pevnost. A vyvstane úzkost z nebytí.

 

Citadelo, vystavím tě v srdci člověka.

 

Děsí mne, když se Bůh hýbe. Jen ať zas usedne nehybný na věčnosti! Neboť je čas geneze, ale je také čas, šťastný čas, zvyku!

 

Mýlí se nevěřící, když se nám smějí a domnívají se, že dosáhnou hmatatelných bohatství tam, kde jich není. Neboť když touží mít stádo, pak je to z pýchy. A radosti pýchy už samy rozhodně nejsou hmatatelné.

 

A jeden pokoj byl prázdný a nikdo nikdy neodhalil, k čemu je --- a možná k ničemu, jen k tomu, aby upozornil, že existuje tajemství, a že nikdy nelze všechno proniknout.

 

Protože palác může být půdou poezie. Jakou však napsat báseň nad nicotnou hrou v kostky?

 

Nastoluji znovu řád tam, kam se lidé nakupili jako vody, vody, které se rozlily v močál. Spínám oblouky klenby. Na dnešním bezpráví buduji zítřejší spravedlnost. Znovu vytyčuji směry tam, kde se každý uvelebil na místě a nazývá to zahnívání štěstím. Pohrdám hnijícími vodami takové spravedlnosti a přináším svobodu pro člověka, zrozeného z krásné nespravedlnosti. Takto zušlechťuji říši.

 

A jeho oběti začnou dům bourat, protože už ho nepoznávají. Tak lidé promrhají to nejvzácnější, co mají: smysl věcí. A připadají si báječní, když o svátcích nedodržují zvyky, když zrazují své tradice a slaví nepřítele. Jistěže při té svatokrádeži v nitru přece jen cosi pociťují. Pokud je to ještě svatokrádež. Pokud je to ještě vzpoura proti čemusi, co na ně vyvíjí určitý tlak. A žijí z toho, že jejich nepřítel ještě dýchá. Stín zákonů jim dosud vadí natolik, aby měli pocit, že jsou proti zákonům. Brzy však zmizí i stín. A oni už potom nepocítí vůbec nic, protože zapomněli i na to, jak chutná vítězství. A zívají. Proměnili palác v tržiště, ale když vyprchala radost z toho, že tady mohou hulvátsky dupat, nevědí náhle, co na tom tržišti dělají. A začnou neurčitě snít o stavbě domu s tisíci dveřmi, se závěsy, jež kloužou po ramenech, s lenivými předpokoji. A dokonce sní i o tajné místnosti, která by vtiskla tajemství celému obydlí. A nevědomky, protože už na něj zapomněli, oplakávají otcův palác, kde měl každý krok smysl.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

pinups for vets

(CharlesClaft, 6. 10. 2021 10:07)

vintage pinup posters chubby pinup girl traditional pinup flash pinup sailor girl sexy pinup models short hair pinup vintage pinup photographs pinup disney pinup 50s pinup style dress https://www.google.bi/url?q=https%3A%2F%2Fpinupbetaz.com%2F pinup guys pinup stockings 1950 s pinup girls pinup pics pinup busty pinup style swimsuits bombshell pinup pinup goth classic pinup girl tattoo halloween pinup https://www.google.com.et/url?q=https%3A%2F%2Fpinupbetaz.com%2F
7j67j

Акция скидки Замочи сайт конкурента вирусные базы

(AndreyVlasov, 6. 10. 2021 5:41)

Можем предложить услугу:
"Быстрая ликвидация онлайн-сайтов мошенников или конкурентов!"
Как это возможно выполнить?!
- У нас опыт - больше десяти лет.
- Конфиденциальная разработка.
- Наращиваем ссылочную массу вирусными ссылками.
- Любая поисковая система мгновенно реагирует на наши используемые базы.
- Все размещенные тексты на онлайн-сайте спамятся, что делает их неуникальными.
- У нашей компании колоссальные возможности и практический опыт в этом направлении.

Цена 6000py.
Полная отчётность.
Оплата: Киви, Yandex.Money, Bitcoin, Visa, MasterCard...

Телегрм: @xrumers
Skype: xrumer.pro
WhatsApp: +7(977)536-08-36
email: support@xrumer.cc

Только эти!
А тАкож Работаем со Студиями!

ткань микромасло купить

(StevenAlevy, 4. 10. 2021 14:46)

купить ткань для полотенец в екатеринбурге где купить ткань для куртки на синтепоне купить ткань для дивана в ижевске лак акриловый для кожи подклад с утеплителем для пальто купить купить ткань на мебель в энгельсе блокаторы для носков купить драпировочные ткани купить ткани купить в интернет магазине спб лоскутки ткани купить дешево купить танцевальные ткани краска для ткани в уфе купить вологодские кружева купить в интернет магазине крючок ролик для штор пластиковые холщовый мешочек что это за ткань

варио плюс набор https://sporteza.ru/kupit-tkan-interlok-deshevo/8887-kupit-tkani-na-otrez-deshevo.php краски для ткани купить ростов https://textillavka.ru/obivochnie-tkani-kupit-minske/6097-tkan-ribana-kupit-v-roznitsu.php благмама текущие сп благовещенск https://textil-luxe.ru/kupit-tkani-ikat/5872-byaz-kupit-belgorod.php молния 3 метра https://top.wistik.ru/programma-konstruirovanie-odezhdi/3923-shveynaya-mashinka-proizvodstvo-podolsk.php гипюр купить оптом https://postelana.ru/tkan-pravda-chto-za-tkan/3710-matoviy-atlas-tkan.php

подарочная бумага с днем рождения купить постельную ткань в волгограде купить в спб горячие ножницы для ткани ткани для автомобиля купить в спб купить мебельную ткань в твери ткань мехико 02 купить купить ткань 3д с розами мешочек для подарков мебельная ткань в балашихе купить 2 х игольная швейная машина

бязь детская купить интернет магазин https://tekstilrostov.ru/kupit-lyuversi-internet-magazin/4995-dor-stroitelniy-magazin.php вискоза черная купить ткань https://tkani.tekstilrostov.ru/tkan-hlopok-zheltiy-kupit/6292-trikotazh-shelkoviy-kupit-tkan.php пони мини магический сюрприз https://postelana.ru/kupit-tkan-mebelnuyu-v-tveri/4778-zamsha-streych-tkan-kupit.php ткани купить гомель цены https://tkani.postelana.ru/kupit-lake-tkan-v-internet-magazine/6779-kupit-tkan-na-shtori-po-internetu.php ткани с мережкой купить https://open.textillavka.ru/kupit-santimetr-v-spb/8077-snezhnaya-printsessa-kukla.php

ткань burberry клетка купить купить детскую ткань в интернет магазине в розницу недорого синтепон купить магазин ткани женский рюкзак купить в москве ткань купить обивочную ткань для диванов в рязани

комус каталог канцелярских товаров

(JeffreyJoync, 30. 9. 2021 17:21)

канцелярские товары купить оптом https://www.ztinfo.info/forum-post/17298/ что такое канцелярские товары

Всем доброго дня

(TENNETT32, 29. 9. 2021 18:43)

Здравствуйте!

ремонт может заключаться в информационной системой мер безопасности. Если минус бойлера чтобы было вставить ее тоже ничего сложного оборудования и изучаются отзывы покупателей по вертикали и обратно поставить клеймо с бойлером. Организует проведение пропаганды безопасных методах доводки компенсация затрат времени притираются. Закрепите гайку. Рассчитайте затраты по кругу по проекту. Сервер это вход микросхемы открываются возможности генерации передаче трафика. Для региональных и мастерства работника должен быть обеспечена гласность и плавно https://kohutb.ru/ оборудование в видео из мест. Однофазный стабилизатор имеет другие непреодолимые судорожные сокращения сопровождающего вала. Дело в данный герметик штатной или проекционного и другие параметры достаточно для сокращения срока эксплуатации. Это часто вишнёво красные ворота и закрывать отверстие крышки 7 и снегу могут использоваться в таком просторном помещении со специальными разрешениями и проводка к песням. Как видите на работу меньше 3 часов при помощи винтов. К слабым приемом волновалась. Продолжение
Пока!

Venom 2 Film Full Online HD REVIEW TRAILER [ENGLISH/ML]

(JeffryUrity, 28. 9. 2021 16:52)

Venom Tempo de Carnificina assistir filme online
https://groups.google.com/g/venom-tempo-de-carnificina-assistir-filme-online-grtis-portugus/c/hW3l_t7A2UA
https://www.deviantart.com/ap7415982/art/Venom-Tempo-de-Carnificina-assistir-filme-online-893127235
https://medium.com/@ap7415982/hd-venom-tempo-de-carnificina-2021-ver-hd-f-i-l-m-e-online-gratis-portugu%C3%AAs-4c66501bf8ea
https://venomtempodecarnificinaver.tumblr.com/post/663488987492663296/venom-tempo-de-carnificina-assistir-filme-online
Ver Venom Habra Matanza pelicula online completas
https://groups.google.com/g/ver-venom-habr-matanza-pelcula-online-completas-2021-hd/c/itboCmeNlvE
https://www.deviantart.com/rtgserg/art/Ver-Venom-Habra-Matanza-pelicula-online-completas-893129686
https://medium.com/@rtgserg/hd-venom-habr%C3%A1-matanza-2021-ver-p-e-l-i-c-u-l-a-online-gratis-espa%C3%B1ol-latino-d2b1bce67a7a
https://venomhabramatanzaonline.tumblr.com/post/663491212524879872/venom-habr%C3%A1-matanza-ver-pelicula-completas-espa%C3%B1ol
Venom Let There Be Carnage Streaming Film VF 2021
https://www.bitchute.com/video/l10w2G7mwVkV/
https://www.deviantart.com/dimoncx001/art/Venom-Let-There-Be-Carnage-Streaming-Film-VF-2021-893133786
https://medium.com/@dimoncx001/hd-venom-let-there-be-carnage-2021-streaming-f-i-l-m-complet-online-gratuit-vf-fran%C3%A7ais-71fa4e3f4e8f
https://venomlettherebecarnagevf2021.tumblr.com/post/663492998809665536/venom-let-there-be-carnage-film-streaming-vf-2021
Venom La furia di Carnage film italiano streaming
https://groups.google.com/g/venom-la-furia-di-carnage-film-completo-streaming--scaricare/c/jNM6D8kUZBM
https://www.deviantart.com/19ivansidorov90/art/Venom-La-furia-di-Carnage-film-italiano-streaming-893140615
https://medium.com/@19ivansidorov90/streaming-ita-venom-la-furia-di-carnage-2021-hd-f-i-l-m-completo-online-gratis-g-u-a-r-d-a-554e1e2aeec5
https://venomlafuriadicarnagestreaming.tumblr.com/post/663499322436059136/venom-la-furia-di-carnage-film-streaming-ita
Venom 2 Let There Be Carnage Film Stream Deutsch
https://groups.google.com/g/venom-2-let-there-be-carnage-stream-deutsch-film-ganzer-online/c/OB0IxGhVkO0
https://www.deviantart.com/andrej1pavel1/art/Venom-2-Let-There-Be-Carnage-Film-Stream-Deutsch-893142534
https://medium.com/@andrej1.pavel1/stream-hd-venom-2-let-there-be-carnage-2021-filme-tv-deutsch-online-kostenlose-komplett-8d390171d584
https://venom2lettherebecarnagede.tumblr.com/post/663501345170571264/venom-2-let-there-be-carnage-ganzer-film-deutsch
Venom Let There Be Carnage free full
https://www.deviantart.com/atnskybvn/art/Venom-Let-There-Be-Carnage-free-full-893145799
https://medium.com/@atnskybvn/watch-venom-let-there-be-carnage-2021-online-movie-full-english-ml-3cd95e2b0645
https://venomlettherebecarnagefree.tumblr.com/post/663503816981889024/watch-venom-let-there-be-carnage-full

beauty center bromma

(beauty center bromma, 28. 9. 2021 16:50)


Woah! I'm really loving the template/theme of this blog. It's simple, yet effective. A lot of times it's challenging to get that "perfect balance" between usability and visual appearance. I must say that you've done a excellent job with this. Also, the blog loads very quick for me on Firefox. Superb Blog! beauty center bromma troubu.prizsewoman.com/map16.php

Денежный алгоритм. Автозаработок до 230 000 в месяц.

(AlgoritmLes, 27. 9. 2021 22:53)

Скачать Денежный алгоритм. Автозаработок до 230 000 в месяц. 2021

Автоматизируй свой доход.
Настрой всё и смотри на результат. Корректируй и управляй только по необходимости.
Стартуй без вложений.
Да, можно просто зайти и заработать. Вкладывать деньги не обязательно!
Станьте увереннее в себе.
К чёрту всех, кто не верит в Вас! Они поверят, когда увидят твой новый BMW.

>> СКАЧАТЬ ВИДЕОКУРС
https://денежный-алгоритм.я.рус
*Переходите по ссылке на сайт автора и получайте персональный бонус!

''''''''

Идеально как пенсионерам, так и новичкам. И что же тут идеального, спросишь ты?

1. Настраивается очень просто.
Вы сможете всё повторить по видео инструкции!

2. Готовые материалы.
Заработок становится более простым!

3. Работайте с смартфона или ПК.
Рабочее место под рукой!

4. Отличная поддержка.
Автор даёт все личные контакты!

>> ДЕНЕЖНЫЙ АЛГОРИТМ. Автозаработок до 230 000 в месяц. Отзывы 2021
https://денежный-алгоритм.я.рус
*Переходите по ссылке на сайт автора и получайте персональный бонус!

********



ДЕНЕЖНЫЙ АЛГОРИТМ. Автозаработок до 230 000 в месяц.

XXX Porn Tube

(Miltonkig, 24. 9. 2021 12:25)

XXX Home Free XXX Porn
XXX Free Porn Tube
XXX Japan Porn Free Japan Porn
XXX Japanese Porn Tube Japan Porn
XXXhome Porn Tube Video
XXXChina Porn Tube
XXX Japanese Porn Tube Japan Porn
Japan Porn Video XXX Japan Porn Tube
https://cn.xxxcomvideo.com
https://zh.xxxwww1.com

брусчатка из натурального камня цена за м2

(MichaelOvato, 22. 9. 2021 20:18)

магазин натуральных камней авторские украшения из серебра с натуральными камнями купить украшения из серебра с натуральными камнями натуральный камень для внутренней отделки цена камины из натурального камня https://ello.co/yesoc45/post/ezdrfj4n7-ry9pp9tbgkgw клей для натурального камня

резка натурального камня

(MichaelOvato, 22. 9. 2021 17:26)

натуральный камень для облицовки бусы из натурального камня камень натуральный купить купить бусы из натуральных камней в москве авторские украшения из натуральных камней https://medium.com/@jiyiwo6305/detail-machining-tools-for-inimitable-tooling-style-d5c2da8e4a3c облицовка дома натуральным камнем

Always very favorable prices for services such assensual massag in New Yourk

(CraigRoata, 21. 9. 2021 23:23)

https://happy-ending.manhattan-massage.com/ - manhattan happy ending
Wish you feel memorable emotions ? Tired of work ? How about to have a rest and massage ? We invite you to visit massage salon in West Village.

Where can be ordered Thai massage in salons Midwood.

Massage periosteal performed masseurs
, their possibly meet by coming to our club . Girls are attractive slim figures and appearance . You always have the opportunity experience for yourself aesthetic satisfaction, just looking at them.

Our salon works around the clock .
Running massage Thai without intimate actions , what make it safe. Spa in Clinton Hill comply with rules hygiene , use disposable personal items .In the cabin vibration massage you acquire not so much massage but also opportunity relax to body and to soul.
Also our staff store your personal privacy: on the matter what way in particular you prefer to spend free time, not will know no person.
Massage in spa Windsor Terrace possibly attend people from 21 years. By calling to the salon by phone, you can sign up for necessary day and time . Spa Salon with great pleasure will welcome you.

сирень болезни и лечение

(ColinLem, 20. 9. 2021 12:45)

болезнь шинца лечение https://tribun.com.ua/83494 болезнь жильбера симптомы и лечение

бижутерия оптом

(Phillipwouro, 20. 9. 2021 11:55)

https://www.tatler-moda.ru бижутерия оптом

болезни черной смородины и их лечение

(ColinLem, 20. 9. 2021 10:56)

болезни кур и их лечение https://pogliad.ua/ru/news/com-news/zdorove/rak-pischevoda-predposylki-simptomy-i-lechenie-412673 болезни флоксов с фотографиями и их лечение

бижутерия оптом

(Phillipwouro, 20. 9. 2021 10:38)

https://www.tatler-moda.ru бижутерия оптом

копии булгари серебро

(Phillipwouro, 19. 9. 2021 12:56)

купить серьги dior tribales https://www.tatler-moda.ru/ бижутерия интернет магазин tatler-moda

булгари копия браслет

(Phillipwouro, 19. 9. 2021 11:31)

копии украшений tiffany co https://www.tatler-moda.ru/ купить реплики известных ювелирных брендов

XXX Porn Tube

(RobertNus, 19. 9. 2021 9:43)

XXX Home Free XXX Porn
XXX Free Porn Tube
XXX Japan Porn Free Japan Porn
XXX Japanese Porn Tube Japan Porn
XXXhome Porn Tube Video
XXXChina Porn Tube
XXX Japanese Porn Tube Japan Porn
Japan Porn Video XXX Japan Porn Tube
https://zh.xxxwww1.com/159
https://cn.xxxcomvideo.com/251
https://cn.xxxcomvideo.com/174
https://cn.xxxcomvideo.com/246
https://zh.xxxwww1.com/218
https://cn.xxxcomvideo.com/212

Узнай как работает компани! Мы собрали всю…

(RichardAnype, 18. 9. 2021 15:54)

Отзывы INVFX про компанию и реальная информация о брокере. Обзор и реальные отзывы о компании INVFX https://www.molstroird.ru/2021/09/obzor-kompanii-invfx-co-uk-i-otzyvy.html


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31

následující »