Jdi na obsah Jdi na menu
 


Antoine de Saint-Exupéry: Citadela

8. 7. 2007


"Citadelo, vystavím tě v srdci člověka."


Byl jsem až příliš často sv
ědkem, jak se dal soucit nepravou cestou. Ale my, kdo vládneme lidem, jsme se naučili zpytovat jejich srdce a věnovat pozornost jen tomu, co si jí opravdu zaslouží. Odmítám cítit lítost nad okázalými bolestmi, jež trápí srdce žen, a stejně tak nad umírajícími, a stejné tak nad mrtvými. A vím proč. V jedné době mého mládí ve mně probouzeli soucit žebráci a jejich vředy. Najímal jsem pro ně ranhojiče a nakupoval balzámy. Karavany mi přivážely z jednoho ostrova zlaté masti, po nichž kůže znovu přirůstá k masu. To všechno až do dne, kdy jsem pochopil, že si na svém zápachu zakládají jako na vzácném přepychu, kdy jsem je přistihl, jak se škrabou a pomazávají lejnem, jako by hnojili zemi, aby z ní vydobyli purpurový květ. Chlubili se jeden druhému svou hnilobou, byli pyšní na almužny, které dostali, neboť ten, kdo vydělal nejvíc, připadal sám sobě jako velekněz, vystavující tu nejkrásnější modlu. Pokud svolili poradit se s mým lékařem, pak jen v naději, že ho ohromí morovým zápachem a velikostí svého vředu. Mávali svými pahýly, aby si vydobyli místo na světě. A přijímali léčbu jako poctu, polichoceně si nechávali čistit a omývat údy, ale sotvaže nemoc zmizela, připadali si náhle bezvýznamní a jaksi zbyteční, neboť už svým tělem nic neživili. A první jejich starostí bylo, vzkřísit znovu vřed, který z nich žil. A vyšňořeni opět nemocí, vítězoslavní a marniví se vraceli s miskou v ruce zpátky na cestu karavan, aby tu ve jménu svého nečistého boha vydírali pocestné

 

Zažil jsem, jak ženy oplakávaly padlé bojovníky. Ale to jsme je oklamali my sami! Víš přece, s jakou slávou a hlukem se navracejí ti, kdo přežili, jak vykřikují o svých úspěších a jako důkaz nebezpečí, které podstoupili, přinášejí smrt těch druhých, smrt, které říkají strašlivá, protože mohla potkat je.

 

Ano, viděl jsem, jak lidé před smrtí utíkali, už předem zděšeni tím setkáním. Avšak neklamte se, nikdy jsem neviděl, že by propadl hrůze ten, kdo umírá.

 

Protože ani zrcadlo nic neobsahuje a obrazy, jimiž se naplní, jsou bez váhy i trvalosti. Protože jako solné jezero, i zrcadlo někdy spaluje oči.

 

Myslí, že jdou, a zatím už jsou přilepeni k té světelné pasti, myslí, že žijí, a zatím už je pohltila věčnost.

 

Představ si svatební hostinu, když hosté i milenci odejdou.


Za svítání vyvstane nepořádek, který tu zanechali. Rozbité džbány, převržené stoly, vyhaslý oheň, na všem je ustrnulý otisk zmatku. Ale z těch známek,“ řekl, „se o lásce nic nedozvíš.
Když bude nevzdělanec převracet v rukou korán a potěžkávat ho, prohlížet kresbu písmen a zlato iluminací, nikdy tím nezachytí podstatné. Protože podstatným tu není nicotný předmět, nýbrž božská moudrost. Tak jako není na svíci podstatný vosk, který zanechává stopu, nýbrž světlo.“ Protože jsem se však roztřásl při pohledu na ty zbytky božího hodování na širé, pusté rovině, podobné dávným obětním stolům, otec dodal:
„To, co má význam, nelze v popelu vidět. Už se nad těmi mrtvolami nezdržuj, Není tady nic jiného, než povozy navěky uvízlé v blátě, protože neměly vůdce.“

 

Zpitá večerní modlitbou spolu s ostatní vsí, dovolávala se svým nářkem věčností domova.

 

„Uvidíš, jak budou večer pod stany reptat a vyčítat mi krutost,“ řekl otec. „Já jim však každý pokus o vzpouru tvrdě zarazím. Já člověka kuji.“

 

Neboť tak jako o stromu, ani o člověku se nic nedozvíš, pokud ho rozložíš v jeho trvání a rozdělíš v jeho různosti.

 
A tak jsem pochopil, že ani utrpení, ani smrt v lůně božím, dokonce ani žal nad mrtvými nejsou z vrcholku nejvyšší věže citadely k politování. Neboť když uctíváme něčí památku, pak ten, kdo odešel, je přítomnější a mocnější než živý. A pochopil jsem lidskou úzkost a zželelo se mi lidí.

 

Zakazuji se ptát: neboť vím, že není odpovědi, jež by uhasila žízeň. Kdo se ptá, hledá především propast.


Proto také uzavírám ženu do manželství a cizoložnou manželku dávám kamenovat. Chápu zajisté její žízeň a vím, jak veliká je přítomnost, které se dovolává. Umím v ní číst, když stojí večer, v době otevřené zázrakům, opřená na terase, ze všech stran obklopená širým obzorem a vydaná mukám své něhy jako osamělému katu.

 

Kdo kolem lásky rád jen krouží, ten nikdy nezažije skutečné setkání ...

 

Poznal jsem totiž, že člověk je zcela podoben citadele. Rozboří zdi, aby dosáhl svobody, ale zbude z něho jen stržená a hvězdám otevřená pevnost. A vyvstane úzkost z nebytí.

 

Citadelo, vystavím tě v srdci člověka.

 

Děsí mne, když se Bůh hýbe. Jen ať zas usedne nehybný na věčnosti! Neboť je čas geneze, ale je také čas, šťastný čas, zvyku!

 

Mýlí se nevěřící, když se nám smějí a domnívají se, že dosáhnou hmatatelných bohatství tam, kde jich není. Neboť když touží mít stádo, pak je to z pýchy. A radosti pýchy už samy rozhodně nejsou hmatatelné.

 

A jeden pokoj byl prázdný a nikdo nikdy neodhalil, k čemu je --- a možná k ničemu, jen k tomu, aby upozornil, že existuje tajemství, a že nikdy nelze všechno proniknout.

 

Protože palác může být půdou poezie. Jakou však napsat báseň nad nicotnou hrou v kostky?

 

Nastoluji znovu řád tam, kam se lidé nakupili jako vody, vody, které se rozlily v močál. Spínám oblouky klenby. Na dnešním bezpráví buduji zítřejší spravedlnost. Znovu vytyčuji směry tam, kde se každý uvelebil na místě a nazývá to zahnívání štěstím. Pohrdám hnijícími vodami takové spravedlnosti a přináším svobodu pro člověka, zrozeného z krásné nespravedlnosti. Takto zušlechťuji říši.

 

A jeho oběti začnou dům bourat, protože už ho nepoznávají. Tak lidé promrhají to nejvzácnější, co mají: smysl věcí. A připadají si báječní, když o svátcích nedodržují zvyky, když zrazují své tradice a slaví nepřítele. Jistěže při té svatokrádeži v nitru přece jen cosi pociťují. Pokud je to ještě svatokrádež. Pokud je to ještě vzpoura proti čemusi, co na ně vyvíjí určitý tlak. A žijí z toho, že jejich nepřítel ještě dýchá. Stín zákonů jim dosud vadí natolik, aby měli pocit, že jsou proti zákonům. Brzy však zmizí i stín. A oni už potom nepocítí vůbec nic, protože zapomněli i na to, jak chutná vítězství. A zívají. Proměnili palác v tržiště, ale když vyprchala radost z toho, že tady mohou hulvátsky dupat, nevědí náhle, co na tom tržišti dělají. A začnou neurčitě snít o stavbě domu s tisíci dveřmi, se závěsy, jež kloužou po ramenech, s lenivými předpokoji. A dokonce sní i o tajné místnosti, která by vtiskla tajemství celému obydlí. A nevědomky, protože už na něj zapomněli, oplakávají otcův palác, kde měl každý krok smysl.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

марина жданова вязание

(Andrewzoows, 16. 10. 2020 17:20)

Каждый, который увлекается вязанием, не единовременно задавался вопросом: как же найти время, чтобы довязать то сиречь иное шедевр, занятие над которым началась вдобавок пару месяцев назад? Причем надо ухитряться сделать это не в ущерб ради дома и ребенка. Порой в голову приходит гениальная мнение: а не связать ли себе кофту, мужу свитер, а сыну – шапочку. Однако в суете домашних дел времени для вязание практически не остается. Что же остается создавать рукодельницам? Главное в этом деле - составить тактика!
1. Накануне началом работы продумайте, что времени вы готовы посвятить тому красивые резинки спицами https://svjazat.ru/ разве иному изделию. Определитесь с моделью либо моделями.
2. Свяжите образец. Наберите то цифра петель, которое указано в описании модели и свяжите сантиметров 5-7. Непременно засеките время.
3. Теперь с помощью вашего образца и сведений по затраченному для него времени смело приступайте к расчетам.
В вязании, вдруг и в любом деле, необходима такт, т.е. системный подход. Регулярность в этом случае – поручительство успеха. Если на вязание уходит полный погода, и вы тешите себя мыслью, который чем дольше сижу, тем быстрее свяжу, то образуется определенная зацикленность. В результате, очень быстро захочется отдохнуть и отложить вязание на пару дней. Благодаря плану навсегда дозволено найти время для тишина и для другие важные дела. Исключая того, со временем увеличивается и быстрота работы. Когда вы вяжете несколько вещей разом, то со временем непременно встанет альтернатива, наподобие же набраться терпения, чтобы совершенно в взаперти великолепный момент не бросить. Тайна прост: не спешите и мотивируйте себя. Во-первых, в результате работы у вас будет не одна вещица, а несколько. Во-вторых, появится определенная амбиция изза саму себя, ради то, сколько вы добились поставленной цели. А это не менее важно. Наедине из самых наболевших вопросов для всякий рукодельницы – где встречать время. Начинать который же, начнем поиски:
1.Решите чтобы себя совершенно, сколько вам это фактически нужно. Потому который вязание - это хобби, однако крайне трудоемкое. Выключая того, необходима большая занятие над собой. Как обладая силой воли, терпением и верой в себя возможно изготовлять то, что не могут другие. Чтобы меня вязание стало любимой работой. И плата за нее - личный моя и моего сына.
2. Подумайте, чем вы способны пожертвовать (сном, личной прогулкой и т.д.) для того, чтобы у ребенка появилась красивая шапочка, а у вас - прекрасная кофточка.
3. Помните, не существует слов «я устала, следовательно теперь не буду вязать». Ваше хобби и снедать эксклюзивный отдых.
4. Научитесь вязать для ходу. Скажем, для прогулке с ребенком, сообразно дороге для работу. Суть – не остерегаться заболевать глупой и нелепой.
5. Вязать дозволено во пора просмотра телевизора и присутствие подготовке к экзамену.
6. Для молодых мам самое удобное пора чтобы занятия любимым рукоделием – когда карлик засыпает. Для работающих женщин весь подойдет и обеденный перерыв.
А конец последний и сильно значительный совет: если вы свяжете положенное на теперь количество рядов в своих работах, непременно отложите вязание. На сайте дозволительно выбрать кравсивые идеи чтобы вязания со схемами и описанием. Помните, который ради любого хобби завсегда необходимо время. Главное – правильно его спланировать.

стоматология дента люкс мариуполь

(Gregorypah, 16. 10. 2020 13:53)

адастра земляков адастра кардиограмма https://experts.org.ua/expert/rostuslav-balaban/

скважина на воду под ключ

(Antoniospk, 14. 10. 2020 4:34)

Здравствуйте товарищи! Есть такой замечательный сайт для заказа бурения скважин на воду. Заказывайте скважину для воды в ЕВРОБУРСЕРВИС – получите доступ к экологически чистой природной воде по самым выгодным в Минске ценам! Более подробная информация размещена тут https://drive.google.com/file/d/12UGUi1eb4vB_-VAklwchUhrlKM8233go/view?usp=sharing
От всей души Вам всех благ!

продвижение сайта новостей

(HowardPiz, 10. 10. 2020 9:44)

разработка и продвижение сайтов https://seo-runs.com продвижение сайтов владивосток

выбор казино

(Robertadelt, 6. 10. 2020 14:08)

Абсолютно все сферы деятельности человека подвержены изменениям и развитию в соотвествии с прогрессом который не стоит на месте. В игровом сегменте также идет развитие, и в основном все игры переходят сейчас в онлайн. Такой подход удобен как игрокам, которые могут играть в любом месте, даже не выходя из дома, и владельцам заведений которым нет необходимости тратиться на зарплату персоналу. И становится актуальным вопрос, о том что как же геймеру выбрать именно ту площадку, которая и надежная и интересная. Рейтинговая таблица формируется за счет следующих факторов:
- удобная навигация;
- ассортимент предлагаемых автоматов;
- регулярное обновление ассорттимента игр;
- оперативность ввода/вывода средств;
- быстрые выплаты без задержек;
- активная бонусная система;
- порядочность;
- наличие лицензии;
- положительные отзывы игроков;
- наличие и операвтиность технической поддержки.
На данный момент игровые заведения появляются в сети очень быстро, поэтому к выбору онлайн казино стоит подходить с большей долей отвественности.
Методы депозитов
Для депозита наиболее удобные формы платежей (Mastercard, Visa), и любые другие кошельки Yandex.Деньги или Qiwi. Эти варианты платежных систем предусматривают как вливание средств, так и их вывод. Кроме того, особой популярности достигли платежи в виде криптовалюты. Те же способы являются и средствами депозита. Суть такого преимущества заключается в том, что участник может стать его обладателем без ввода личных средств, а всего лишь выполнить определенные действия или условия. Как правило, такие бонусы предлагаются клубами для привлечения большего количества клиентов. Ознакомившись с обзором топовых казино, вы будете осведомлены, с помощью каких платежных систем можно внести средства на свой аккаунт.
Мобильные версии
Для удобства игроков, разработчики предлагают удобные мобильные версии для гаджетов. Это позволяет стать частью азартного мира в любое время, находясь в любой точке планеты. Все достойные казино имеют такие версии для смартфонов или же специальные приложения, которые позволяют игрокам получать доступ к игре без зеркала на онлайн казино. Лучшие предложения мгр вы найдете на портале https://nafle.info/online-casino/
Обратить внимание
Для тех, кто только недавно решил окунуться в мир азарта, сайт предлагает не только исчерпывающую информацию по игорным клубам и обзоры на различные игры и автоматы, но и отзывы реальные участников, которые не понаслышке знают, о чем говорят.
В том случае если у вас возникли какие то вопросы, на каждый из них вы получите ответ от нашей поддержки в самом развернутом виде. Мнение каждого клиента имеет особую важность для разработчиков сайта. Именно поэтому вы смело можете оставлять свои комментарии, пожелания и рекомендации. Ведь ваш опыт может стать очень полезным для остальных игроков.
Попав на наш портал вы всегда с легкостью найдете именно то что вам нужно на данный момент. Если вы решили играть по-крупному, то стоит подойти к этому вопросу взвешенно, а сайт https://nafle.info/online-casino/ поможет выбрать правильное направление. Не теряйте время зря, делайте большие деньги вместе с https://nafle.info/online-casino/

честное онлайн казино

(Justinsuide, 5. 10. 2020 2:45)

честные онлайн казино по выплатам https://newcasino2020.ru/

снять стоматологический кабинет

(AllanNax, 2. 10. 2020 19:34)

аренда стоматологического кабинета москва https://www.promo-mazot.ru/allon4

продвижение сайта в топ

(Staceybag, 29. 9. 2020 21:34)

Кроме базовой техподдержки сайта, которую мы разработка и продвижение сайтов https://krim.ros-spravka.ru/forum/messages/forum11/message4729/2706-prodvizhenie-sayta-kompanii/?result=new#message4729 оказываем бесплатно, мы предлагаем и расширенный пейзаж этой услуги. Выделенный отдел поддержки соглашаться оперативно решить любую задачу, начиная через размещения новости на сайте и заканчивая разработкой программного модуля для любой CMS.

Выделенный около ваш план менеджер готов дать настоящий ответ сообразно любому виду работ. Специалисты нашей здание технической поддержки сайтов разбираются в SEO, следовательно совершенно изменения для веб-ресурсе производятся с соблюдением требований поисковых систем. веб продвижение сайтов https://krim.ros-spravka.ru/forum/messages/forum11/message4729/2706-prodvizhenie-sayta-kompanii/?result=new#message4729

продажа ноутбуков в алматы

(Thomaslycle, 27. 9. 2020 21:30)

продажа ноутбуков в алматы https://ctocenter.kz/

веб камеры фотомаг

(ThomasCoamb, 22. 9. 2020 2:10)

гдз з фізики 11 клас коршак https://putivl.com.ua/gdz/883-gdz-do-kompleksnogo-zosita-dla-kontrolu-znan-z-ukrainskoi-literaturi-9-klas-v-v-parasic-2009-rik.html

Hi! Only from 18+!

(SandraSauch, 11. 9. 2020 13:54)

The best adult Dating site loveawake.ru

Are you 18? Come in and don't be shy!

(AllenItags, 10. 9. 2020 16:11)

Hurry up to look into loveawake.ru you will find a lot of interesting things

оклейка капота полиуретановой антигравийной пленкой

(Robertbug, 8. 9. 2020 21:25)

защитное покрытие кузова автомобиля керамика https://ecomplex.kz/forum/index.php?PAGE_NAME=message&FID=10&TID=212&TITLE_SEO=212-bronirovanie-antigraviynoy-plenkoy-avtomobil&MID=221&result=new#message221 антигравийная защита кузова пленкой цена

XRumer 19.0 + XEvil breaking ANY hard captcha

(Natashacor3999, 15. 8. 2020 7:48)

Absolutně nová aktualizace balíčku SEO / SMM "XRumer 19.0 + XEvil 5.0":
captcha řešení Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
a více než 12000 dalších kategorií captcha,
s nejvyšší přesností (80 až 100%) a nejvyšší rychlostí (100 img za sekundu).
Můžete připojit XEvil 5.0 k nejoblíbenějšímu softwaru SEO / SMM: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke a více než 100 dalších softwarů.

Zájem? Existuje spousta nepřehledných videí o XEvile na YouTube.
Hodně štěstí!

Заработай с новым рейтингом казино проектов

(GlennCib, 10. 8. 2020 22:35)

Множество игровых контор успешно функционируют,
пользуются необычайной популярностью. Отыскать
подходящее развлечение среди такого изобилия
крайне тяжело. https://jakjon.com

Are you 18? Come in and don't be shy!

(AllenItags, 13. 7. 2020 14:29)

Hurry up to look into loveawake.ru you will find a lot of interesting things

ImmibraAfferee

(Marcelhof, 7. 7. 2020 20:22)

https://vk.com/@-196033916-teen-free-porn-girls
https://vk.com/@-196033151-forced-sex-teen-blonde
https://vk.com/@-196033698-hot-girl-naked-gif
https://vk.com/@-196033916-vergen-girls-pussy-picture
https://vk.com/@-195751947-dating-song-from-boyz
https://vk.com/@-195751464-naked-rock-and-roll-women
https://vk.com/@-196284000-charis-boyle-nude-gallery
https://vk.com/@-196033151-buffie-the-body-hot
https://vk.com/@-196259599-jane-and-the-dragon-pussy
https://vk.com/@-196259599-nude-belly-dancing-gifs
https://vk.com/@-196259599-jehovah-witness-dating-websites
https://vk.com/@-195751718-charch-women-free-sex-video
https://vk.com/@-195750977-pictures-of-naked-american-teenage-girls
https://vk.com/@-195750886-sex-in-the-shower-guide
https://vk.com/@-196034006-desi-nudy-beauty-puckers
https://vk.com/@-195751464-dics-pussy-hot-hijra
https://vk.com/@-195750886-white-bitch-pink-pussy
https://vk.com/@-195751718-forced-deepthroat-porn-gif
https://vk.com/@-195752089-changsha-dating-site
https://vk.com/@-196033916-maturesex-pictures-strapon-mature
https://vk.com/@-196033151-odessa-hookup
https://vk.com/@-196034006-beautiful-naked-sara-girls
https://vk.com/@-195751947-massive-cum-shots-in-mouth
https://vk.com/@-195751718-new-dating-sites-for-free-2013
https://vk.com/@-196000280-imagenes-porno-de-teens
https://vk.com/@-195752089-reenactment-dating
https://vk.com/@-195752089-nude-husband-wife-sex-pose
https://vk.com/@-195750886-abby-winters-kylie-porn
https://vk.com/@-196033916-hot-naked-chicks-being-over
https://vk.com/@-196284000-knuckles-the-echidna-naked
https://vk.com/@-196000496-hiv-dating-toronto
https://vk.com/@-196259875-plus-size-womens-sex
https://vk.com/@-196033698-speed-dating-st-louis
https://vk.com/@-196033698-ez-hook-up
https://vk.com/@-196033698-why-do-i-have-no-interest-in-dating
https://vk.com/@-196034006-hot-orgasims-porn-hardcore
https://vk.com/@-195751385-temporary-electrical-hookup
https://vk.com/@-196033698-hottest-asian-porn-star-squirt
https://vk.com/@-196034006-free-sugar-mummy-dating-sites-in-ghana
https://vk.com/@-196033151-i-want-to-suck-my-friends-dick
https://vk.com/@-195751718-thick-white-girls-naked
https://vk.com/@-195751566-free-vip-dating-login
https://vk.com/@-195750977-nude-camping-anal-babes
https://vk.com/@-196259599-topless-indian-glamorous-wives
https://vk.com/@-196284000-naked-kobe-bryant-full-cock
https://vk.com/@-195751947-cunt-of-porn-star
https://vk.com/@-196033698-teen-milf-porn-gif
https://vk.com/@-195751947-egyptian-nude-fucking-pictures
https://vk.com/@-195782287-best-hookup-sites-2013
https://vk.com/@-195752089-clarkson-university-dating

Rassismus-Skandal an Berliner Rossmann-Kasse

(MoonHeron, 3. 7. 2020 21:02)

Sie sollten diesen Artikel lesen. Es ist wichtig!1(A#D5gt8x6!WGIHAzum

Rassismus bei Rossmann: schwarzer Kundin wird Kartenbetrug vorgeworfen, weil der Name darauf deutsch ist. Polizei droht ihr vor ihrem Kind mit Gefängnis: “Sprechen Sie überhaupt deutsch? Deutsche Sprache, schwere Sprache.”
https://www.bz-berlin.de/berlin/charlottenburg-wilmersdorf/rassismus-skandal-an-berliner-rossmann-kasse - https://www.bz-berlin.de/berlin/charlottenburg-wilmersdorf/rassismus-skandal-an-berliner-rossmann-kasse

Средство борьбы с алкогозависимостью

(Jamieblisk, 25. 6. 2020 0:14)

https://fedorovkarb.ru/sredstvo-borby-s-alkogozavisimostyu - Средство борьбы с алкогозависимостью

Hi! Only from 18+!

(SandraSauch, 19. 6. 2020 18:04)

The best adult Dating site loveawake.ru


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31

následující »